Lepatriinud käisid Saadjärvel projektil

Kes elab järve sees? Järveuuringud parvelt

 

 Oma seiklusest rääksid nad järgmist:

Alustame peaks selles, et tegelikult kasutatakse uuringuteks paati mitte parve. Tsiteerides härra järveteadlast Jaaku,  siis parve ehitasid endale Tom Sawyer ja Huckleberry Finn, kui on juba kaks ujukit all on ikkagi paat või laev. Enne kui meid paadile lasti, panime selge päästevestid ja saime põhjaliku õpetuse veeohutusest, ja kuidas paadis käituma peab. 

Kui nüüd programmist rääkida, siis saime teada, et nii vara kevadel ei ole mõtet järve elustikku uurima minna, sest nagu maismaal ei kasva ka vees külmal perioodil midagi. Lahked järveteadlased kutsusid meid augustis tagasi, et siis alles näeme mis kõik seal kasvab ja elab. Midagi me siiski saime teada ka ja kaapides järve põhja sai härra järveteadlane Jaak sealt sammalt kätte. Ka selles osas kehtib sama mis maismaal, sammal oli, on  ja jääb roheliseks ka talvel, nii lume kui vee all.

Selleks, et vaadelda ja mõõta, tuli paat keset järve seisma saada ja kuidas muidu sa seda ikka saad kui mitte ankruga. Härra Järveteadlane Jaak heitis ankru vette ja paigale me jäime. Kahju muidugi, et järve elustik alles ärkas-tärkas, see-eest saime teada, et järve vesi topsis on värvitu mitte valge ega läbipaistev (päikeseprillid paistavad ju ka läbi) ja mage (vett tohtis keelega maitsta, juua ei tohtinud). Kui vaatlesime järvevett paadilt, siis oli mitmeid värvusi, paadi ees tumesinine, taga kuldne ja eriti kummaline oli see, et kolme meetri sügavuses paistis vesi hoopis kollakas-roheline.

Veel saime teada, et kui tahad teada kui sügav järv on, siis ei ole mõtet mõõdulindiga sukelduma minna, saab ka paadilt ja nii, et märjaks ei saa. Vaja läheb ainult nööri millele on iga meetri tagant punane teip kleebitud ja raskust sinna otsa. Õpetaja pakutud 5 meetrit ei saanud õigele vastusele ligilähedalegi, tegelikult mõõtsime 20,5 meetrit järve sügavuseks. Vesi paistis läbi 3,5 meetri sügavuseni ja vee temperatuur vee pinnal oli +12 kraadi. 





 

 

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist