Rahvuslikud küpsetised
Jätkates naaberriikide teemadel, küpsetab lasteaia köök rahvuslikke küpsetisi. Detsembris saime maitsta safranisaiu.
Rootslased serveerivad safranisaiu - lussekatter - 13.
detsembril, Luutsinapäeval. Eestis on luutsinapäeva tähistatud eelkõige
rannarootsi aladel. Põhjamaades algab luutsinapäeval jõulude tähistamine
- koristatakse ning kaunistatakse kodusid. Linnades ja külades
korraldatakse rongkäike, mille eest kõnnib küünaldega ehitud ja
igihaljast krooni kandev valges kleidis tütarlaps, tema järel tähepoisid
ja head jõuluvaimud. Lauldakse tuntud Napoli laulu “Santa Lucia”.
Veebruaris tegime soome karjala pirukaid.
Karjala pirukas on traditsiooniline karjala väike pirukas ehk väikesed täidisega pirukad, pealt katteta. Tänapäeval on need levinud kogu Soomes ja mujalgi. Tänapäeval valmistatakse karjala pirukad kõige sagedamini rukkijahust ja riisipudrutäidisega. Euroopa Liidu tootemääratluse järgi peab karjala piruka tainast vähemalt poole moodustama rukkijahu ning täidiseks võib olla vaid odratangu-, riisi- või kartulipuder. Leidub küll ka porganditäidisega pirukaid.
Kommentaarid
Postita kommentaar